KALASTUSRAJOITUKSET

Kalastusrajoitukset

Pohjois-Savon ELY-keskuksen päätöksellä seuraavat alueelliset kalastusrajoitukset ovat voimassa:

 

Kaavinjärven, Rikkaveden ja Juojärven alueella:
(kartta alueesta löytyy alempana olevan päätöksen liitteistä)

  • Kuhan alueellinen alin pyyntimitta 45 cm
  • Kahdeksan metriä ja sitä syvemmillä (8 m ja yli 8 m) vesialueilla verkkopyynti on kielletty solmuväliltään 28 — 54 mm verkoilla 16.11. – 14.10. välisenä aikana
  • Verkkopyynti pinta- ja välivedessä kohojen varaan lasketuilla solmuväliltään 28 — 64 mm verkoilla on kielletty

 

Verkkokalastuskiellot salmi- ja virtapaikoissa:
(kartat kieltoalueista löytyvät alla olevan päätöksen liitteistä)

  • Verkkokalastus on kielletty ympäri vuoden Saarivirran alueella Retusella, Kaavinkosken alueella ja Ohtaansalmen alueella
  • Verkkokalastus on kielletty 15.8. – 30.9. välisenä aikana Luikonlahti –Koskenniemi alueella
  • Verkkokalastus on kielletty 15.8. – 31.10. välisenä aikana Rauvanjoen
    suualueella Luikonlahdella, Rauvanjoella ja Rauvanjärven Loposensalmi –Jokiniemi alueella

 

Jokiravun alueellinen alin pyyntimitta 10 cm koko Vaikkojoki – Juojärven kalatalousalueella

 

Linkki ELY-keskuksen rajoituspäätökseen:
Vaikkojoki-Juojärvi kta rajoituspäätös 2023-2032

Rajoitukset löytyvät myös kalastusrajoitus.fi -palvelusta.
kalastusrajoitus.fi

 

Kalastusrajoitus.fi -karttapalvelu

Suomessa on laajat yleiskalastusoikeudet ja hyvät kalastusmahdollisuudet. Yleiskalastusoikeuksia ovat kalastonhoitomaksun oikeuttama viehekalastus yhdellä vavalla ja vieheellä sekä maksuttomat onginta, pilkintä ja silakan litkaus. Osassa vesistä kalastusta on kuitenkin rajoitettu. Kalastusrajoituspalvelusta löytyy tietoa, mitkä alueet ovat yleiskalastusoikeuksien ulkopuolella. Palvelusta löytyvät vesialueet, joissa ongintaa, pilkintää ja viehekalastusta on rajoitettu kalastuslain ja ELY-keskusten päätösten nojalla. Viranomainen on merkinnyt palveluun nykytiedon pohjalta vaelluskalavesistöt. Palvelusta löytyvät myös luonnonsuojelulain mukaiset kalastuskieltoalueet, vaelluskalavesistöjen muut kalastusrajoitukset ja ELY-keskusten uuden kalastuslain mukaiset kalastusta rajoittavat päätökset.
Kalastusrajoituspalvelusta vastaa maa- ja metsätalousministeriö yhdessä ELY-keskusten kanssa. Tiedot rajoituksista päivitetään palveluun arkipäivisin.

Kalastonhoitomaksu

Kalastonhoitomaksu on monelle kalastajalle olennaisin kalastuslupa. Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–64-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä. Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, kun on täyttänyt 65 vuotta. Maksamisen tarpeen määrittää kalastajan syntymäpäivä, ei syntymävuosi. Onkimiseen, pilkkimiseen ja silakanlitkaamiseen ei tarvita kalastuslupia, vaan ne kuuluvat yleiskalastusoikeuksiin.
Kalastonhoitomaksulla voit kalastaa yhdellä vavalla suuressa osassa maata, mutta ei kaikilla vesillä: rajoituksia on rauhoitetuilla vesialueilla, erillisen luvan vaativilla erityiskohteilla tai vaelluskalapitoisissa koski- ja virtavesissä. Kalastonhoitomaksu oikeuttaa vapaa-ajan kalastukseen myös Suomen talousvyöhykkeellä ja valtion yleisellä vesialueella meressä. Verkkopalvelusta Kalastusrajoitus.fi voi tarkistaa karttapohjalta kalastuskiellot sekä -rajoitukset koko Suomen laajuisesti.
Lisätietoa kalastonhoitomaksusta: https://www.eraluvat.fi/kalastus/kalastonhoitomaksu.html